top of page

Aldrig samma konsert två gånger

Glen Hansard i London blev Glen Hansard även i Stockholm men också i Warszawa. En sak är säker: man ser aldrig samma konsert två gånger.

Man kan göra det enkelt för sig genom att skapa en uppsättning av låtar och spela dem i samma ordning samt ordna med en OK presentation med ljud och ljus. Det är ett sätt att skapa trygghet för alla på scen – även om det på sikt kanske leder till att det blir en smula tråkigt.

Eller så kan man göra det lite svårare. Fortfarande samma musiker på scen med samma ljud och ljus men man byter ut låtordningen eller spelar andras låtar eller tillför något som bara händer den kvällen. Då bibehållen man spänningen men ökar inte på tryggheten för tryggheten uppstår i vetskapen att man klarar av alla utmaningar.

I London gick den äldre gitarristen Javier Mas, som turnerat med Leonard Cohen, in vid fel tidpunkt på scenen. Glen men också Javier fann sig i situationen och tillsammans framförde de Cohens ”Famous blue raincoat”. Plus att han tillägnar en låt till Jim och Emma som står i begrepp att gifta sig.

I Stockholm framför han till Abby, som ser sin 200:e konsert (!) med Glen, en låt för hennes skull. Bandet har repat in Glens förra band The Frames ”Angel at my table”. Dessutom låter han basistens unga dotter framföra en låt och han drar med ut bandet bland publiken för att spela Pete Seegers ”Passing through”.

I Warszawa på Palladium (ett Astoria om ni som minns eller Vega eller Pustervik) avslutar de en tre timmar (!) lång konsert med att spela mitt på golvet med publiken sittande runt sig, en publik som var fantastiska på att verkligen lyssna. Den amerikanske gitarristen Rob Bochnik har polska rötter och i publiken finns 18 personer som är släkt med Rob. Bandet och han har repat in en polsk låt som de framför till publikens stora jubel. Sångaren Seamus Begley och hans dotter Maeve är på plats för lite semester och då har Glen, som spelat med duon på Irland hösten 2018, bjudit in dem att framföra två låtar.

Som sagt – tre olika konserter med delvis olika innehåll men det blir alltid spännande att se honom och musikerna live.
Comments


bottom of page