top of page

Drömmen tog slut men lever kvar

I två års tid hade jag närt en dröm men när jag hösten 2017 fick veta att jag fått ett stipendium för att under två veckor få tillbringa min tid i Aten i Ariane Wahlgrens hus genom Svenska Journalistförbundets och Sveriges Författarförbunds försorg vågade jag mig på att försöka skriva en bok.

Att kunna sitta ostört i ett hus i den lummiga stadsdelen Koukaki verkade på förhand som en bra tid och så här i efterhand var de två veckorna i Greklands huvudstad bland det bättre som jag gjort i mitt liv.

Tanken på att ge ut via ett mer eller mindre etablerat förlag var inte att tänka på. Dels har jag inte det självförtroendet dels orkar jag inte lägga månader på att försöka övertyga andra om att detta är en fantastisk bok med ett innehåll som många vill köpa.

Så då fick det bli den klassiska punkestetiken enligt devisen ”do it yourself”. I början av februari 2018 författade jag ett inlägg på Facebook som löd så här:


”Så vad gör man som journalist under två veckors tid i Aten i ett hus som en gång i tiden skänktes till Sveriges Författarförbund? Tja, man skriver en bok!

Fast skriva en bok har jag gjort i två års tid.

Eller snarare i snart två decennier.

Det är en bok med 25 intervjuer med kända gaisare.

Komiker, musiker och politiker men också golfproffs, regissörer och skådespelare.

En ser ni på fotografen Claes Hilléns bild: Per Andersson.

Några andra är komikerna Peter Apelgren och Claes Malmberg, gitarristen Björn Gelotte i In Flames och sångaren Tomas Lindberg i At the Gates liksom filmregissören Roy Andersson och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. För att nu nämna några.

Hur har det gått till?

Tja, i framför allt skrift har jag sedan år 2000 beskrivit mitt fotbollslag GAIS via gais.se, supporterklubben Makrillarnas medlemstidning Makrillen, som tidigare anställd kommunikatör på GAIS och som en av flera engagerade bakom den grönsvarta sajten 1894.se.

Berättelserna har skett i form av intervjuer med spelare och tränare men också med färgstarka grönsvarta människor som kanske är lite mer profilerade än många av oss andra. Kändisar med ett annat ord.

Men när jag för några år sedan skulle läsa några av de artiklar jag skrev för 1894.se fick jag panik – de gick helt enkelt inte att hitta! Sajten var nedsläckt. Texter som jag dessutom inte hade sparat på något sätt. Lyckligtvis gick det att ”tända” sajten igen och jag printade hastigt ut intervjuerna.

Där och då föddes tanken på att sammanställa dessa samt komplettera med flera nya intervjuer samt i förekommande ta helt nya bilder. En bok är dessutom betydligt mer evig än nätet.

Sammanlagt har det blivit 25 kapitel med vitt skilda personligheter som berättar om sina liv och sina yrken samt det som sammanbinder dem alla: kärleken till fotbollsklubben GAIS.

En grönsvart bok med grönsvarta människor om en grönsvart passion.

Tanken är att boken ska komma ut lagom till seriepremiären i superettan i början av april.

Boken finns inte till försäljning riktigt än – mer info kommer inom kort om hur du via nätet ska kunna beställa och betala. Priset? Tja, säg så här: det kommer att vara överkomligt.

Men du kan om du vill redan nu boka ett exemplar. Skicka besked till mig via messenger eller mejla mig och berätta hur många exemplar du vill ha och framför allt vem du är.

Om inte annat ger det mig en viss indikation på hur många exemplar som det kan finnas behov av att trycka. För det kommer att bli en begränsad upplaga.

Till sist: det här kanske låter högtravande och skittramsigt, men det här är faktiskt en bok som jag själv skulle vilja köpa och framför allt läsa.”Knappt ett dygn senare hade över 100 glada människor hört av sig och sagt ”jag vill ha”. Att i ord försöka beskriva känslorna kring den respons jag fick är svårt men det var minst sagt överväldigande.

Tillsammans med Valentino Ristevski, som gjort all layout, samt fotografen Claes Hillén uppstod ännu mer pepp att verkligen göra klar boken.

Sedan dess har jag i alla möjliga och omöjliga sammanhang försökt sälja boken. I mitt källarförråd hade jag som mest 14 lådor med 18 böcker i varje – det blir 252 böcker – men sakta men säkert har en låda i taget gått till återvinningen allt medan ”Grönsvart passion” hittat fram till kärleksfulla grönsvarta och bokliga hem. Extra stolt blev jag när biblioteken i Göteborg med viss omnejd köpte in boken.

På vägen kunde jag tack vare en del av överskottet sponsra bussresor med såväl Makrillarna som Gårdakvarnen men också vara med och sponsra GAIS på gratismatchen hösten 2018 – totalt rör det sig om cirka 20 000 kronor.

Och när det för en vecka sedan var 50 exemplar kvar valde jag att sälja dessa till specialpris. Det tog en knapp vecka. Nu är det helt slut.

Sammanlagt rör det sig om exakt 702 exemplar. För egen del har jag behållit en bok.

Tack alla ni som valt att köpa. Ni gjorde det möjligt för mig att realisera en dröm. Känns helt fantastiskt.Comments


bottom of page