top of page

Helt andra kulturella referenser

Det finns ett café (tror jag att det är) på Andra Långgatan i Göteborg som heter Street life. Ett bra namn eftersom det syftar på en gata där det nästan alltid är liv och rörelse. Men jag är – och jag tror inte att jag är ensam om detta – en smula miljöskadad av mitt stora intresse för musik då vissa ord, kombinationer av ord eller bilder får mig att tänka på helt andra saker. ”Street life” är ju en låt med Roxy Music från 1973 års album ”Stranded”. Och så här är det med mycket av det som jag ibland stöter på. Ett vykort i en turistbyrå i Alabama med orden Sweet Home Alabama – som ju är delstatens slogan – leder direkt tankarna till Lynyrd Skynyrds klassiska låt. I Berlin heter en av tunnelbanlinjerna U2 och det är ju självfallet det irländska rockbandet. Ännu bättre blir det när linjen dessutom leder till den arena – Olympiastadion – där bandet spelade sommaren 2017. Och solrosor? Tja, det får mig att tänka flera platser i Italien där det odlas solrosor men det är ju också ett synnerligen vackert omslag till Stone Temple Pilots samlingsalbum ”Thank you” från 2003.

Och Genesis är namnet på satsuma som säljs hos frukt- och grönsakshandlaren på Bellevue i Göteborg, men för mig och kanske dig är namnet också det engelska progrockbandet.


Comentarios


bottom of page