top of page

Jag är tillgänglig för utlåning

Boken ”Grönsvart passion - 25 samtal om GAIS” släpptes i april månad 2018. Ungefär samtidigt tog jag kontakt med Bibliotekstjänst (BTJ) i Lund som är den förmedlande tjänst alla bibliotek i Sverige vänder sig till.

Man skickar dem en bok och tycker de eller rättare sagt en lektör att boken är tillräckligt bra, så kan de välja att ta med den i sin katalog som finns både i en digital och analog version. Och de tyckte att boken var värd att uppmärksamma!

Beställningarna började ticka in här och där. Efter ett tag funderade jag på om boken gick att låna på ett bibliotek? Kontakten som togs med BTJ visade sig vara fruktlös. ”Vi får inte berätta vem som har köpt in” berättade en tjänsteman.

Men böcker går ju att söka på GotLib som är den digitala sökmotorn för alla bibliotek i Göteborgs stad. Där gick boken att hitta. På flera bibliotek dessutom!

Så jag valde att uppsöka den som var närmast vilket råkade vara Linnéstadens bibliotek. Att försöka beskriva känslan av att hitta något som jag hade författat går knappt att beskriva.

Som barn och tonåring hemma i min uppväxtstad Värnamo kunde jag lätt lägga timmar på ett bibliotek och läsa, läsa, läsa. Nu fanns något som jag hade skrivit på ett bibliotek.

Självklart var jag tvungen att ta en bild.

Går det att tjäna pengar på att boken lånas ut?

Både ja och nej.

Ja för att det utgår en slant (91 öre) per utlåning, en summa som Sveriges Författarfond hanterar.

Nej för att den måste lånas ut 2 000 gånger vilket visserligen ger 1 820 kronor men den summan går upp i författarfonden som i sin tur delar ut stipendier och annat.

Under tiden är jag nöjd av att kunna hitta min bok i inte bara ett utan flera bibliotek.


Comments


bottom of page