top of page

Sånger om frihetenHar alltid gillat Manic Street Preachers. Förmågan att blanda den kraftfulla musiken med sylvassa melodier är en svår konst. Dessutom både vill och har de oftast något att säga. Att inleda en låt som 24 år gamla ”A design for life” med orden ”libraries gave us power” är sådant som jag kan gå igång på.

Sångaren och gitarristen James Dean Bradfield har precis släppt ett nytt soloalbum. ”Even in exile” har fått översvallande god kritik och mer än en recensent har påpekat det faktum att det just nu finns ofantligt mycket att säga om vår värld men att artister och band inte så sällan pratar om de stora frågorna utan väljer att fokusera på de egna problemen.

Bradfield är dock inte mer naiv än att han inser att det kanske inte är så bra att musiker berättar för andra vad de ska rösta på. En bättre väg framåt kan vara att prata om konstnärer, tänkare och andra artister som i sin tur inspirerat Manics.

Som sångaren, gitarristen och låtskrivaren Victor Jara.

Jag var åtta år gammal när juntan 1973 tog makten i Chile och jag minns de flyktingar som sedermera anlände till Sverige varav några kom till min lilla hemstad. Jara stod på folkets och den folkvalde presidenten Allendes sida och var därför en fiende för militärdiktaturen.

Jara misshandlades – förövarna slog symboliskt sönder hans händer så att han inte skulle kunna spela mer – och avrättade sedan honom.

Rätt typiskt för när mörka makter har makten är det kulturen och de fria konsterna man attackerar för det finns inget som en mörk makt fasar och därmed hatar så mycket som när kultur får människor att börja tänka egna och fria tankar. ”Libraries gave us power”, som sagt.

Kanske att någon av er inte riktigt ser poängen med att en musiker uppmärksammar en annan musiker som dog för snart 50 år sedan men det är inte riktigt det som är poängen.

Det Bradfield gör är att prata om de eviga värdena: frihet, demokrati och gemenskap. Ni vet, det där som vi tar för givna men som egentligen måste försvaras varje dag och som andra – år 2020 – fortfarande måste slåss för. Finns ett närliggande exempel en bit bort på andra sidan Östersjön.

Att musiken på ”Even in exile” är fantastisk gör inte upplevelsen sämre, snarare omvänt.

Comments


bottom of page